Ändrad lag om ekonomiska föreningar – hur påverkas ni?

puff stadgarDen första juli 2016 trädde ändringarna i Lagen om ekonomiska föreningar i kraft. Nu kan ni till exempel skriva i era stadgar att ni kan kommunicera digitalt och det kommer även att bli enklare att ändra just stadgar. Andra ändringar i lagen är att styrelsens ekonomiska ansvar har skärpts men att möjligheterna att ta in externt kapital förbättrats.

Här finns information från Verksamt.se om moderniseringen av lagen.

Måste ni göra något alls?

Det är inte säkert. Men om ni har skrivningar i era stadgar som strider mot den nya lagen måste ni ha justerat detta före första juli 2018. Då det ofta krävs två föreningsstämmor för att ändra stadgar kan det var väl värt att ta tag i detta direkt.

Vi gör det lätt för er!

Coompanion är företagsrådgivaren för ekonomiska föreningar. Vi står beredda att informera, rådge, föreslå skrivningar och juridiskt kvalitetssäkra era nya stadgar. Kanske vill ni ändra minsta möjliga eller bara ha en koll på era stadgar att de är okej som de är idag? Eller så vet ni att ni har mycket som behöver ändras och ni vill också passa på att uppdatera och kvalitetssäkra skrivningar som har mer med er organisation än lagändringen att göra. Kanske behöver fler i organisationen få information för att veta vad ni ska göra.

Vi kan hjälpa er på flera sätt:

  • Gå en snabbkurs om lagändringen den 28 november, läs mer här. Det kostar 500 kr per person (150 kr rabatt per deltagare om ni går fler än en person från samma organisation).
  • Ni kan också beställa ett digitalt stadgeförslag från oss till en kostnad på 2.000 kr exkl moms (10% rabatt för medlemmar i Coompanion Stockholm). Vi ser över, anpassar och kvalitetssäkrar era stadgar till den nya lagen per mail. Stadgeförslag skickas digitalt med korta kommentarer.
  • Vill ni hellre att vi kommer ut till er och gör en individuell genomgång av lagändringarna samt granskar, kvalitetssäkrar och anpassar era stadgar utifrån era behov och önskemål, gör vi detta till en kostnad av 950 kr/timme exkl. moms (10% rabatt för medlemmar i Coompanion Stockholm). Kanske passar det bra vid ett styrelse- eller föreningsmöte?

Kontakta Coompanion eller fyll i detta kontaktformulär så tar vi kontakt med dig!

 

Om er förening tillhör Coompanion Roslagen & Norrort så kontakta gärna dem direkt!